Ovo je 7 najvažnijih gastro destinacija u Hrvatskoj

Zagreb

Kao što smo nedavno konstatirali, Zagreb je upravo ušao u Zlatno doba restorana. Mjesečno se otvaraju dva do tri nova ambiciozna lokala, a svi važniji restorani koji su počeli s radom unatrag pola godine stalno su puni: visoki ritam drže i etablirani stariji restorani poput Carpaccia, Vinodola i Takenoka. Zagrebačka je restoranska scena vibrantna i zabavna, a gastronomski užci vrijedni su uživanja.

Split

Split je nesumnjivo drugi najdinamičniji hrvatski restoranski centar s nizom dobro osmišljenih bistroa, koji su puni i izvan turističke sezone. I Splitu, više nego Zagrebu, nedostaju maksimalno ambiciozne kuhinje, što bi se moglo promijeniti dolaskom turista ne samo više kupovne moći, nego i znatiželjnijeg ukusa.

Novigrad i Brtonigla

Na ovom desetak kilometara dugom potezu u zapadnoj Istri smjestio se niz vrlo dobrih do odličnih restorana: vrhunski San Rocco i njegova bistro verzija Primizia u Brtonigli, pa stroga i ambiciozna Marina Gaši, pa već klasični Damir & Ornella koji možda jesu postali maniristički, ali pripremaju hranu vrhunske kvalitete, pa zaista izvrsni i u hrvatskoj javnosti podcijenjeni Čok, svi u Novigradu. Brtonigla i Novigrad danas su epicenter istarske gastronomije, ne računajući, naravno Batelinu kao uvjerljivo najuzbudljiviji istarski restoran.

Dubrovnik

Dubrovnik se ovdje nalazi zbog Portraita koji je lani ušao na jednu od New York Timesovih must see lista, pa zbog Nautike koju se redovito proglašava jednim od najromantičnijih restorana na svijetu i zbog Takenoka koji je uveo visoke standarde istočnjačke hrane na hrvatski jug, i zbog činjenice da bi u Dubrovniku u razmejrno kratkom vremenu još nekoliko prestižnih domaćih restorana trebalo otvoriti svoje jadranske podružnice.

Opatijska rivijera

Opatija nije dobar turistički ni hotelski grad. Ali njena rivijera i dalje je privlačno gastronomsko odredište. Prije svega zbog Plavog podruma, zatim zbog Bevande čija je vinska karta svjetski relevantna, pa zbog skromnog Johnsona i njegovih neskromnih, fantastičnih škampa. Naposljetku, ovu smo godinu počeli ručkom u starom lovranskom ribljem restoranu Najade, koji je u znatno boljoj formi nego pije nekoliko godina.

Rovinj

Rovinj ima Monte, jedini hrvatski restoran s Michelinovom zvjezdicom. Rovinj, nadalje, ima legendarni Giannino gdje kvaliteta često varira, ali gdje se u boljim trenucima mogu pojesti i neka od najslasnijih rustikalnih morskih jela u cijeloj Istri. Rovinj, naravno, ima i Maistrine luksuzne hotele, koji imaju potencijal da postanu predvodnici istarskog fine dininga.

Šibenik

Šibenik mora biti na listi vodećih hrvatskih gastroodredišta zbog Pelegrinija, sigurno najboljeg domaćeg restorana. Međutim, lanjsko otvaranje D-Resorta moralo bi utjecati i na druge šibenske ugostitelje da podignu ljestvicu. Šibenik je općenito grad s velikim mogućnostima uzbudljivog turističkog razvoja.

Translate »
Translate »